2015.04.23-24. GEKSZ – I. Soproni Pénzügyi Diákkonferencia


Társszervezőként vettünk részt az I. Soproni Pénzügyi Diákkonferencia megszervezésében. Április 19–25. között omszki és szabadkai oktatók, valamint diákok vettek részt a kar által szervezett tanulmányi kiránduláson.

2014 novemberében az Újvidéki Egyetem Közgazdaságtudományi Kara vendégül látta karunk egy oktatóját és öt diákját. A meghívás viszonzásaként a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kara tanulmányi kirándulást szervezett, amire nemcsak a szabadkai Kar képviselőit, de új partnerünk az Omszki Állami Egyetem Közgazdaságtudományi Karának oktatóját és két hallgatóját is vendégül látta.

A delegációk április 19-én, vasárnap érkeztek. A tanulmányút első napját Sopronban töltötték. A délelőtt folyamán találkoztak karunk vezetőivel, bemutatták városukat, egyetemüket és saját karukat, valamint megismerkedtek a Közgazdaságtudományi Karral. Az ebédet követően egy több órás városnézés során, a szabadkai tanulmányúton részt vett hallgatók megismertették vendégeinkkel Sopron városát.
Kedden Eisenstadtba utazott a csoport, ahol az FH Burgenland oktatói készültek egy kis bemutatóval intézményükről, képzéseikről, amit az ebéd után Sopronhoz hasonlóan egy városnézés követett.
Szerdán a Legnagyobb Magyar, Széchényi István, életét és munkásságát ismerhették meg a delegáció tagjai, amikor is egy egész napot töltöttek vendégeink Nagycenken, ahol nemcsak a kastélyt, de magát a falut is megtekintették.
Csütörtökön és pénteken a tanulmányi kirándulás igazi szakmai részére került sor, amikor is A Soproni Felsőoktatásért Alapítvány szervezésében megrendezésre került az I. Soproni Pénzügyi Diákkonferencia, amit a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány támogatott. A konferenciát Nedelka Erzsébet PhD hallgató nyitotta meg, majd ezt követően négy a válság fogalmához valamilyen szempontból kapcsolódó előadás következett: 
  • Dr. Czeglédy Tamás a 2008-2009-es gazdasági válság Visegrádi országokra gyakorolt hatását mutatta be; 
  • Dr. Olga Elkina a rubel 2014 végi 2015 eleji válságáról beszélt, amikor is a rubel drasztikusan veszített értékéből, illetve bemutatta, hogy az Orosz Jegybank hogyan kezelte a helyzetet;
  • Novák Zsuzsanna, az MNB elemzője, a Magyar Nemzeti Bank 2010 után megváltozott monetáris politikai eszköztárát ismertette, valamint kitért azon eszközökre is, amik jelenleg még ezen eszköztár részét képezik, de veszélyforrások lehetnek a gazdasági környezet negatív változás esetén;
  • Prof. Dr. Balázs Judit, egyetemünk professor emeritája, a Közel-Keletre kalauzolt el bennünket és bemutatta az egyes országok, valamit a Török Köztársaság megváltozott külpolitikáját.

Pénteken a tanulmányút zárásaként az omszki hallgatók a szekcióülést követő előadásuk után csatlakoztak szabadkai és magyar társaikhoz és interkulturális esettanulmányi feladatokat oldottak meg, aminek során a diákok megismerkedhettek egymás országának kultúrájával. Az esettanulmányhoz csatlakozta a Gidai Közgazdaságtudományi Szakkollégium tagjai is, akiknek ezúton is köszönjük a részvételt. A megoldások prezentálását követően és a hét szakmai részét lezárva látogatást tettek a Harrer Csokoládéműhelyben, ahol a világ minden pontjáról származó csokoládék megkóstolása mellett bepillantást nyerhettek a „csokigyár” működésébe is.

Reméljük vendégeink jól érzeték magukat és egyetemeink közötti partnerkapcsolat jegyében a jövőben is hasonló tartalmas programokat fogunk tudni egymásnak kínálni!

Támogatás 2014-2015

2014. november 1. és 2015. június 30. között programjainkat "a felsőoktatásban működő minősített szakkollégiumok támogatása (NTP-SZKOLL-14-0056)" című pályázat segítségével valósítjuk meg.